Endüstriyel mutfak, profesyonel mutfak olarak anılan, işleri son derece kolaylaştıran, oldukça dayanıklı ürünlerden oluşan mutfaklardır.
Kişilerin akıllarında kimlerin endüstriyel mutfağa ihtiyaç duyduğu ile ilgili sorular bulunmaktadır. Genel olarak ticaret amacı güderek çalışan otel, kafe, restoran, fabrika, gibi firmalar bu tür mutfaklara ihtiyaç duymaktadır. Endüstriyel mutfağın ölçüleri, firmanın ihtiyaçlarına dayanarak işlerin işleyişinin hızlanmasını sağlayan ve de kolay hale getiren teknolojik ürünler bulunmaktadır. Endüstriyel mutfak ölçüleri de firmanın projesine göre veya yerin metrekaresine göre yapılmaktadır.
Endüstriyel Mutfak Nedir?
Profesyonel mutfak, paslanmaz çelikten üretilen bütün kullanımlara uygun mutfak ihtiyaçlarını ve projelerini düzenlemektedir. Mutfaktaki işleri hızlandırmaya yaramaktadır. Mutfakta çıkabilme ihtimali olan bütün ihtiyaçları karşılamak için gerekli tüm donanımlara sahiptir.
Bu işle çok fazla uğraşan endüstriyel olan mutfak markaları bulunmaktadır. Genel olarak barlar, lokantalar, catering şirketleri gibi şirketler tarafından kullanmaktadır. Endüstriyel mutfakta kullanmak için üretilmiş profesyonel fırın, ocak vb. şeyler bulunmaktadır.
Mutfak kullanılıp yiyecek ya da içecekler hazırlandıktan sonra çıkan bulaşıkları yerleştirmek için endüstriyel bulaşık makineleri vardır. Sebzelerin, meyvelerin kısaca yiyecek ve içeceklerin daha taze ve daha uzun ömre sahip olmaları için endüstriyel buzdolapları kullanılmaktadır.
Endüstriyel Mutfağın Faydaları
Endüstriyel mutfağın pek çok faydası vardır. Mutfakta oluşma ihtimali olan sorunları gidermeye yarayacak özelliklere sahiptir. Endüstriyel mutfak ile yapılan tasarımlar sayesinde mutfaklar kullanımı kolay ve dayanıklı hale gelmektedir.
Endüstriyel mutfağın avantajları sayesinde insan gücü ihtiyacı minimuma düşmektedir. Böylelikle endüstriyel mutfak sayesinde mutfakta işler ve yemekler daha hızlı halledilmektedir. Endüstriyel buzdolapları ürünlerin tazeliğini normal buzdolaplarına oranla daha uzun süre korur. Endüstriyel mutfakların bunlar gibi birçok konuda kolaylık sağladığı bilinmektedir. Ayrıca bu mutfaklar harcanan zamanı minimuma indirdiği için vakit kazandırır.
Endüstriyel Mutfak Nasıl Olmalıdır?
Endüstriyel mutfak içerisinde bulunan tüm malzemeler, tam donanımlı ve geniş bir yelpaze sahibi olmalıdır.İşletmelerin endüstriyel mutfakları seçerken ihtiyaçları olanları tercih etmesi önemlidir.
Bu mutfaklar, tasarlanırken işletmenin alan ve projesine dikkate alınmalıdır. Ürünlerin boyları, enleri kullanılacak olan alana uygun olmalıdır. Endüstriyel mutfağın tasarımı yapılacakken kurulum yapılacak cihazların hangilerinin olacağına karar verilmiş olmalıdır. Endüstriyel mutfak ürünlerinin kullanışlı bir şekilde konumlandırılması da çok önemlidir. Ürünlerin olası ihtiyaçları iyi analiz edilmelidir.
Firma kendi mevcut olan alanına göre en iyi endüstriyel mutfakların ürününü tercih etmelidir. Firma kullanılacak alanını en iyi şekilde kullanmalıdır. Endüstriyel mutfaklar, olay örgüsünü en iyi ve en kullanışlı hale getirebilmek için planlanmalıdır. Mutfakta yapılan düzen iyi organize edildiğinde yapılacak iş o kadar kaliteli vakitte tamamlanacaktır. Bu sebeple alınacak olan endüstriyel mutfak ürünleri konumlandırılacağı mutfakta dikkatli bir şekilde dizayn edilmelidir.
Mutfak düzeninde doğru bir dağılım elde edilmelidir. Önemli olan diğer noktaysa mutfağa uygun makineler ile doldurulmasıdır. Ticari amaç ile çalışan şirkete uygun olan ve ihtiyaç duyduğu makineler alınmalıdır. Örneğin birçok çeşit ve birçok yemek çıkartan bir lokanta ya da lokantada malzeme dolabı, kaynatma tenceresi ızgara, karışık fırın, ocak vb endüstriyel mutfak ürünleri olması gerekliliktir. İçecek ağırlıklı çalışan firmaların, soğuk içecekler için uygun endüstriyel buzdolapları, buz makineleri, endüstriyel kahve makineleri bulunmalıdır.
Bar, kafe, kahveci gibi olan şirketlerde bardak yıkama makineleri gibi ürünlerde olmalıdır. Endüstriyel mutfaklarda hijyen ve temizliğe de ekstra önem verilmelidir. Bilhassa gıda sektöründe hizmet veren firmaların temizliğe daha fazla önem vermesi gerekmektedir. Endüstriyel mutfaklarda kullanılan ürünlerde oluşacak besin artıkları, yağ kalıntıları gibi şeylerin düğme, çıkış noktalarında, ürün boşluklarında biriktiğini bilerek hareket edilmesi gerekmektedir.
Bu alanlarda biriken kalıntıların ve besin artıklarının temizlenmesi gerektiğini de atlamamak gerekmektedir. Eğer bu temizlikler gerektiği gibi yapılmazsa kullanılan endüstriyel mutfağın ürünleri arızalanır ya da eskisi gibi kaliteli biçimde çalışmaz. Bu da endüstriyel mutfakların ürün kullanıcısı açısından olumsuz bir sorunu haline gelir.
Endüstriyel Mutfak Malzemeleri Nelerdir?
Profesyonel mutfak malzemeleri, ticari amaçla çalışan firmaların mutfaklarında kullanılan ürünlerin tamamına denir. Firmanın ilgi alanına, menüsüne ve büyüklüğüne göre çeşitlendirilebilen endüstriyel mutfak malzemeleri bulunmaktadır. Bu malzemeelr çalışılacak alana uygun olacak bir şekilde seçilmeli ve ona göre satın alınmalıdır. Endüstriyel mutfak malzemelerinin çok çeşitli kullanım alanları bulunmaktadır.
Bu malzemeleri hazırlık, pişirmek ve servis aşamaları olarak gruplandırmak mümkündür. Hazırlık aşamasında kullanılan endüstriyel mutfak malzemeleri, mutfağa ilk girildiğinde ürünlerin hazırlığı aşamasında kullanacak olan ve çalışanların işine ilk yarayacak olan ürünlerdir. Bir profesyonel mutfağın hazırlık aşamasında; sebze kesme, doğrama, parçalama gibi işlevleri olan ürünler kullanılır.
Endüstriyel mutfakta tezgah ve profesyonel batarya her şirkette olması gereken bir parçalardır. Et yemekleri ile öne çıkan firmalarda kemik kesme makinesi, kıyma makineleri, et parçalayan veyahut döven makineler en çok tercih edilen ürünlerdir.
Hamur işi yapan işletmelerde ise hamur yoğurma makinesi, hamur açma makinesi, karıştırma mikserleri gibi insan gücü ihtiyacını en aza, hızını maksimuma çıkaran ürünler kullanılmaktadır. Kahve, içecek ağırlıklı çalışan firmalarda ise kahve öğütücü,
Şirketlerin en çok tercih ettiği endüstriyel mutfak tasarımı ise; tam donanımlı endüstriyel fırınlar, endüstriyel bulaşık makineleri, büyük ve geniş buzdolapları, döner ocakları, küçük ve büyük soğutucu dolaplar, sıcak teşhir dolabı, küp buz makineleri, bardak yıkama makinesi, patates, soğan soyma makineleri, tatlı sıkma ve dövme makineleri olan mutfaklardır. Sunulacak yemek ve içeceklerin çeşitliliğine göre endüstriyel mutfak malzemelerine de ekleme ya da çıkarma yapılmaktadır.
Az önce saydığımız tüm malzemeler, endüstriyel mutfağın içerisinde düzenli ve en işlevsel biçimde sıralanmalıdır. Böylelikle mutfak içerisinde çalışanlar çok daha basit yollar ile hazırlıklarını tamamlayacaktır.